Japonská kuchyně
V Japonsku můžete narazit na jídla jako jsou například:
- Nudle soba – pohankové nudle
- Nudle Udon – pšeničné tlusté nudle nažloutlé barvy podávají se jako soba nudle.
- Nudle rámen – polévka rámen se obecně dá připravit na spoustu způsobů, nudle jsou vaječné na čínský způsob, ale rámen je v japonskou tak oblíbený, že ho místní berou za svůj vlastní.
- Gyoza – plněné taštičky masem a zeleninou, vařené v páře nebo smažené.
- Tempura – zelenina, mořské plody a ryby obalené podobně jako v trojobalu.
- Sushi – většinou syrová ryba s rýží a řasou. Typické sushi je rolka z rýže a masa obalená mořskou řasou a nazývá se maki. Rýže s rybou navrchu je Nigiri. Samotné plátky syrové ryby se nazývají sashimi.
- Nattó – zkvašené sojové boby světle hnědé barvy. Mají velice ostrý zápach a typicky výraznou chuť, cizinci je často nemohou pro silný zápach ani ochutnat. Jsou ovšem vel
- ice zdravé.
- Senbei – rýžové krekry polité sójovou omáčkou a řasou, podobně jako u nás známá „japonská směs”.
- Cukroví a sladkosti – tradiční sladkosti se vyrábí z rýžové mouky, škrobu a sladkých fazolí anko.